ProductProevenRestaurantWinkelBestellen

Introductie

In het hart van Spanje, zo'n 200 kilometer ten zuiden van Madrid, bevindt zich de knusse bodega van de familie Canuto, waar sinds 1895 van vader op zoon de Caldopenas wijnen worden gemaakt. In het met wijngaarden omgeven stadje Valdepenas worden al eeuwen lang druiven bereidt tot wijn. In de middeleeuwen namen franse monniken druivenstokken uit de Bourgogne mee naar dit gebied en deze bleken wonderwel te gedijen. In de maandenlange zomers met temperaturen van meer dan veertig graden en winters waarbij het regelmatig vriest ontwikkelde zich een krachtige druif. Deze druif wordt tegenwoordig de 'tempranillo' genoemd. Deze druiven zijn sterk genoeg om de weersomstandigheden te kunnen weerstaan. In combinatie met de gunstige ligging tussen de heuvels, de overtrekkende luchtstromen en de hardstenen ondergrond bleken alle facetten aanwezig om iets moois te maken ......

Aan het einde van de 19e eeuw werd de eerste spoorlijn in Spanje vanuit Madrid aangelegd die langs Valdepenas voerde en al snel maakten alle spanjaarden kennis met de heerlijke wijnen uit dit gebied. (tot op de dag van vandaag heeft de familie Canuto een kantoor en magazijn in Madrid) Het succes leidde uiteindelijk tot export naar meerdere europese landen en zuid-amerika.   

 

De Bodega

De huidige bodega is niet zoals veel mensen denken een plaats om te eten, maar bestaat uit de wijnmakerij (pers, tinajas*,koeling), wijnkelders, flessenafvulruimte en etikettering, opslag en laboratorium (voor continu controle van de wijn). Tinajas zijn grote aardewerken kruiken (inhoud ca. 1600 liter) waar vroeger op een ambachtelijke manier de druivenmost werd omgezet in wijn met alcohol. Er zijn tot op de dag van vandaag nog steeds een tiental in gebruik in de bodega. De naam Caldopenas staat voor: 'Caldo' betekent bouillon en 'Penas' zijn de laatste letters van Valdepenas. Kortom, de verbinding tussen goed eten en drinken in deze regio. De binnenlanden van Spanje zijn vanwege de hoge zomertemperaturen en het gebrek aan waterrecreatie niet toeristisch. De spanjaarden zelf trekken echter wel naar deze streek voor hun vakantie om vooral culinair te genieten de beroemde streekgerechten (wild, ham, kazen) en natuurlijk de heerlijke wijnen. De wijnen van de familie Canuto bestaan uit jonge (joven) totaan oude, houtgelagerde (Gran Reserva) wijnen. De werkwijze is vastgelegd in de Denominacion de Origen de Valdepenas (D.O.) Dit is een kwaliteitsbenaming en garandeert de kwaliteit alsmede de wijnbereiding. Alleen kwaliteitsgebieden krijgen het predikaat D.O.

 

De wijnbereiding  

Na de persing wordt een deel van het sap direct verwerkt tot een jonge wijn, de zogenaamde 'joven' wijnen. (de eerste wijn na de oogst). Om de energie die vrijkomt bij de omzetting van suiker naar alcohol te controleren vindt dit proces onder koeling plaats. Dit in tegenstelling tot alle overige Caldopenas wijnen.

Het overige sap krijgt de tijd om zich te ontwikkelen. Van ieder jaar wordt een botteling gemaakt, de 'cosecha' wijnen. Dit zijn vrij pure wijnen waar de kracht van de tempranillo druif duidelijk in te herkennen is. Het overige deel van de oogst wordt voor een minimale periode van 6 ('Crianza'), 12 ('Reserva') of 24 ('Gran Reserva') maanden gelagerd in eikenhouten vaten. Nu kunnen de invloeden van het hout combineren met de wijn en wordt zo een unieke smaak ontwikkeld. Wijnen met houtlagering ontwikkelen een zachtere, vanille-achtige smaak.  Na deze periode gaan de wijnen rusten in de wijnkelder die twaalf meter diep in de bodega verscholen ligt. De wijnmeester beslist uiteindelijk wanneer deze wijnen op fles gesteld mogen worden. Dit om een zo goed mogelijk eindresultaat te verkrijgen. Als de wijn uiteindelijk in een fles gehuld is, moet deze nog eens 12, 24 of zelfs 36 maanden op fles rijpen. In een horizontale houding wachten de flessen op het moment dat het etiket aangebracht kan worden. Hierna verdwijnt de fles naar de consument. Dit betekent dat  een fles Gran Reserva dus minimaal vijf jaren heeft doorgebracht in de bodega voordat deze op de markt verschijnt!

 

 

 

waarom wij kiezen voor Caldopenas wijnen?

Onze waardering voor de Caldopenas wijnen ligt in het feit dat de wijn een eerlijk en ambachtelijk product is met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Ondanks de noodzakelijke en hedendaagse moderniseringen verliest deze bodega de principes van een traditionele wijn niet uit het oog en weet oud en nieuw perfect te combineren. Dit naar de wens van de hedendaagse consument. De pure smaak proeft u in iedere fles terug. En een prive rondleiding door de bodega verzorgt de heer Canuto natuurlijk zelf. In dit familiebedrijf neemt de liefde voor de wijn dagelijks een centrale plaats in, iets wat in het eindproduct terug te vinden is.

'een goede wijn hoef je niet te verkopen, die verkoopt zichzelf ....'

 

proefnotities

JOVEN TINTO

Druif: 100% tempranillo

Alcohol: 13%

Serveertemperatuur: 12 à 14 graden

Jonge wijn, violetrood, helder, neus van bloemen, droog, harmonieus.

Serveren bij (rund)vlees, vleessalade’s, pasta’s,belegen kazen, maar ook bij vis.

 

JOVEN BLANCO

Druif: 100 % airen

Alcohol: 13%

Serveertemperatuur: 6 à 8 graden

Bleekgeel met groene reflecties, fris en fruitig, sterke afdronk.

Serveren bij paella, vis in het algemeen, schaaldieren, (o.a. gamba’s) in het bijzonder, jonge kaas, salade’s.

 

JOVEN ROSADO

Druif: 100% tempranillo

Alcohol: 13%

Serveertemperatuur: 6 à 7 graden

Framboosrood, licht en helder, fruitig.

Serveren bij vis (o.a. tonijn, sardien), maar vooral bij gebakken vis.

 

Joven (jonge) wijnen zijn zéér trendy en populair in Spanje.

 

  

COSECHA TINTO

Druif: 100% tempranillo

Alcohol: 12%

Serveertemperatuur:14 à 16 graden

Traditionele wijn, karmozijnrood, crianza aroma’s, droog, allemansvriend.

Serveren bij witvlees, vleeswaren, salade’s, tapa’s. Bacchus Bronche Medal Madrid 2000

 

COSECHA BLANCO

Druif: 100% airen

Alcohol: 12%

Serveertemperatuur: 6 à 8 graden

Goudgeel, bleek, frisdroog, fruitig, elegant.

Serveren bij lichte maaltijden, vis, jonge kaas.

 

COSECHA ROSADO

Druif: 100% tempranillo

Alcohol: 12%

Serveertemperatuur: 6 à 7 graden

Kers/Framboosrood, heerlijk fruitig, fris, tikkeltje droog.

 

Cosecha wijnen zijn traditionele oogstjaarwijnen.

 

  

CRIANZA

Druif: 100% tempranillo

Alcohol: 12,5%

Serveertemperatuur: 16 à 18 graden

Intens robijnrood, uitgesproken tempranillo, vol aroma.

6 maanden gelagerd op eikenhout, 12 maanden gerijpt op fles.

Serveren bij vlees, extra belegen kazen, salade’s.

Beste wijn Valdepenas

 

 

RESERVA

Druif: 100% tempranillo

Alcohol: 13%

Serveertemperatuur: 16 à 18 graden

Dieprood, attractief, intens en elegant, fijne tannines.

12 maanden gelagerd op eikenhout, 24 maanden gerijpt op fles.

Serveren bij rood vlees, wild, hammen, oude kaas, schapenkaas.

 

  

GRAN RESERVA

Druif: 100% tempranillo

Alcohol: 13%

Serveertemperatuur: 16 à 18 graden

Koperrood, elegant en intens bouquet, rond en genuanceerd, fruit en vanille, tannines van een grote wijn. Gran Reserva’s worden slechts in zéér goede jaren bereid.24 maanden gelagerd op eikenhout,

36 maanden gerijpt op fles. Serveren bij roodvlees, wild, oude (streek)kazen, hammen. Beste wijn Castilla-La Mancha

Caldopenas heeft talloze prijzen op (inter)nationale wijnbeurzen behaald. De Gran Reserva is zelfs verkozen tot de beste wijn uit het grootste wijngebied ter wereld: Castilla-La Mancha.

 

voor meer informatie over spaanse wijnen:

www.vinos-de-espana.nl

voor meer informatie over D.O. Valdepenas:

www.dovaldepenas.es